Teak story

Teak bewijst al tientallen jaren de meest geschikte houtsoort voor jachtdekken. Al ruim 100 jaar komt deze houtsoort oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Tot halverwege de vorige eeuw kwam veel van dat Teak uit Indonesië. Dit was het beroemde Java Teak dat vaak werd gebruikt voor dekken van cruiseschepen. Er kwam ook een kleinere hoeveelheid uit Thailand. Door onzorgvuldig bosbeleid is het Java Teak helaas geheel verdwenen en in Thailand gold een kapverbod op Teak halverwege de vorige eeuw opgelegd. In het toen politiek geïsoleerde en toen nog gesloten Birma waren er nog steeds. Er bestaan veel grote Teakbossen, dankzij de Engelse vestiging van Brandis Selectiesysteem. De Thaise zagerijen, met zeer ervaren Teakzagerijen
begon toen al hun boomstammen uit Birma te importeren om er een mooi exemplaar van te maken exportproduct van deze stammen in gezaagd hout. De Birmaan werd steeds meer ervaring met het zagen van Teak. Aan het einde van de 20e eeuw zij vaardigden in 2014 een exportverbod uit op teakhout.

Alle internationale kopers wendden zich vervolgens tot de Birmese zagerijproducties. In het begin was de kwaliteit niet te vergelijken met de kwaliteit van de Thaise producenten maar al snel hadden de slimme Birmezen de kwaliteit redelijk onder controle. Al jaren wordt de export vanuit Birma in diverse kwaliteiten gezaagd Teak sterk vergroot. Helaas kwam hier een einde aan tot een militaire staatsgreep, gevolgd door het importverbod in Europa.

Certificaten

Bij Royal Boogaerdt Timber is lang gewerkt om het te maken. Het bosbeheer in Thailand en Myanmar vindt plaats in een meer duurzame manier. Maar met het toenmalige militaire regime was dat wel het gevolg. Er werd veel geknikt, maar er bleek geen vooruitgang te kunnen worden geboekt. In 2013, na de (Aziatische) democratische verkiezingen, waarbij Aung San Sue Kyi uiteindelijk de meerderheid won, ging alles in een stroomversnelling. Royal Boogaerdt Timber zag kansen om deze landen te ondersteunen bij het vinden van nieuwe mogelijkheden naar legale en duurzame certificering. Daarom werkten ze samen met twee bekende certificeringssystemen. Helaas één van hen moesten afhaken. In 2017 is Boogaerdt timber erin geslaagd een initiatief te nemen project samen met PEFC om aantoonbare legaliteit te bereiken. Als dit zo was om te slagen, de stap naar aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout beheersbaar zou zijn. Gelukkig bestaat de Stichting Prins Albert II uit Monaco heeft grotendeels bijgedragen aan de cofinanciering van dit dure project. De doel was dat het over vier jaar die duurzame oogst kon bewijzen gecertificeerd hout kan worden geëxporteerd.

Militairy coup

Maar onze inzet, voor goed bosbeheer en de afsluiting ervan relatie met de lokale gemeenschap en de bereidheid om positief te zijn veranderingen hebben ervoor gezorgd dat we de toeleveringsketens hebben kunnen transformeren. Ondanks de uitdagingen van Covid 19, met alle reizen en communicatie restricties Royal Boogaerdt Timber wist in 2020 al te  importeren een perceel duurzaam geoogst Teakhout, dat na aankomst binnenkwam Nederland goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten. Maar helaas dit was voorlopig de laatste zending die uit Myanmar arriveerde. wij betreuren de huidige situatie in Myanmar en sympathiseer met de mensen van Myanmar.