Thai Teak

Na de ongeregeldheden in Myanmar heeft Royal Boogaerdt Timber de inkoop verplaatst naar Thailand. Omdat het land grenst aan Myanmar. De bodemkwaliteit en het klimaat zijn vergelijkbaar met dat in Myanmar en dit resulteert in een vergelijkbaar product. Het bos in Thailand wordt strikt bewaard na de overkap tijdens de vorige eeuw. Sindsdien zijn er plantages FSC®-gecertificeerd ontwikkeld. De boomstammen zijn veel kleiner dan die uit Myanmar, ze hanteren dan ook een oogstcyclus van 30 jaar. Na 30 jaar wordt het perceel opnieuw beplant met nieuwe zaailingen.

In Thailand zijn er 11 grote plantages die hout leveren voor de industrieën. Deze plantages staan volledig onder controle van FIO en de Thaise regering. Deze plantages zijn FSC®-gecertificeerd en voldoen hieraan met de regelgeving van de Europese overheden. Uit die logboeken zijn wij in staat een FEQ van zeer hoge kwaliteit te zagen. het kan gevingerlast of gelamineerd zijn tot bredere en langere lengtes. Royal Boogaerdt Timber, is één van de belangrijkste leveranciers van Teak voor constructeurs van superjachten. We gaan nu verder met het leveren van “gegenereerde” Super Yacht Line-dekken. Deze zijn gemaakt van gecertificeerd Thais fineer en gelamineerd op teakhouten vlonders van 4 meter lengte. Voor elke klant zijn behoeften.

Teak is een boom die oorspronkelijk in Oost-Azië groeide. Op veel plaatsen is de door ongeregeld kappen is de boom vrijwel verdwenen. Zoals in India en Indonesië. De landen waar nog een aanzienlijke bosvoorraad Teak aanwezig is zijn Myanmar en Thailand. De boom groeit ook op plantages in Midden-Amerika en Afrika. Hoewel deze bomen genetisch de hetzelfde zaad als hun oorsprong heeft, het hout heeft andere eigenschappen. De boom groeit in de eerste fase al snel 10 tot 15 jaar en de kern heeft dus vrij brede jaarringen. Daarna groeit het steeds langzamer in en bosrijke omgeving met veel fijnere jaarringen. Met gecontroleerd duurzaam bosbeheer blijven de bomen groeien totdat ze een formaat bereiken van
borsthoogte van ongeveer 180 cm. Met duurzaam gecontroleerd bos beheer, met de nadruk op selectieve houtkap, gemiddeld 5 ton bomen van 8 meter geoogst in een cyclus van 30 jaar. Het bestaande bos kan dan nog eens 30 jaar laten groeien totdat het voor de volgende kan worden overwogen hoofd rond. Deze cyclus wordt duidelijk geregistreerd en vastgelegd in een bosbouwbeleid plan. De langzamere groei gedurende de laatste 50 tot 60 jaar daarvoor de kaplever en deze bomen zorgen normaal gesproken voor het mooie hout voor een mooi superdek – en hout voor hooggekwalificeerd timmerwerk. De Super Yachtindustrie is een belangrijke afnemer van dit hout. De eisen zijn zeer hoog om deze prachtige scheepsdekken te produceren.

Wanneer er Teakhout wordt gezaagd, is afhankelijk van de stamkwaliteit en verhouding. Er wordt een zeer klein deel van zeer hoge kwaliteit verkregen. Daarom is er een grote prijsverschil tussen normale FEQ kwaliteit en Super decks. Gegeven hoge eisen, soms slechts enkele stuks hoogwaardige dekonderdelen worden uit één stam gezaagd. Ook de foutloze lengte speelt een belangrijke rol bij de prijsvorming. De normale productie bestaat uit vlakgezaagd (liggend jaarringen), halfkwart gezaagd (jaarringen onder een hoek van ongeveer 45 graden) en kwartiersgezaagd (staande jaarringen). Superdeck en Capping Rail (leuning op verschansing) wordt doorgaans uit de productie geselecteerd met kwartiersgezaagde stukken. Vaak is dit een heel klein deel van de productie en dus is de prijs overeenkomstig. Vroeger waren er dekdelen van 4 of 5 meter lang werden vaak geleverd, maar dit is gezien de omstandigheden bijna niet meer mogelijk beperkte beschikbaarheid van oude prachtige bomen. Omdat productie in Myanmar is gestopt vanwege de staatsgreep, er zijn momenteel vrijwel geen hoogwaardige product massief houten dekonderdelen te koop. Als ze nog steeds worden aangeboden, wees dan voorzichtig, want vaak worden ze via China uit illegale bron aangeboden. De normale de export via Yangon van massief teakhout is vrijwel tot stilstand gekomen. De import van illegaal teakhout in de EU is onderworpen aan strenge sancties. Ten eerste, omdat er een verbod is op handelen met het huidige regime en ten tweede omdat de legaliteit van houtkap  momenteel niet mogelijk is. Dit komt doordat Thai teak niet de maten biedt die we gewend waren het verleden. Dikke maten, grote breedtes en lange lengtes, daar moesten we een oplossing voor vinden om nog steeds dicht bij de eisen van klanten van grotere jachten te komen. Royal Boogaerdt Timber heeft een nieuw gelamineerd teak product ontwikkeld.